Kenniscentrum Toetsen en Examineren

Studenten steeds vaker in beroep tegen beslissingen van opleiding

NOG logoBron: Nationale Onderwijsgids

Uit rondgang van NOS op 3 blijkt dat studenten steeds vaker in beroep gaan tegen beslissingen van hun opleiding. De studenten protesteren vooral tegen hun cijfer of een negatief bindend studieadvies (BSA) bij het College van Beroep voor de Examens. De stijging zou deels te verklaren zijn doordat studenten sneller moeten studeren en zich daardoor aan elke strohalm vastklampen, denken de hogescholen en universiteiten. Dat meldt NOS op 3.

“Elk cijfer is nu van belang. Studenten moeten sneller studeren en er is meer druk. Dus als je nog maar een paar studiepunten nodig hebt voor je BSA, vecht je dat sneller aan”, verklaart Job Buiting van de Landelijke Studenten Vakbond. Studenten die het bijvoorbeeld niet eens zijn met hun cijfers, vrijstellingen of BSA, kunnen tegen een beslissing van de examencommissie beroep aantekenen bij het College van Beroep voor de Examens. Na het beroep wordt een laatste poging gedaan om er samen uit te komen, wanneer dit niet lukt vindt er een zitting plaats waarbij het college uitspraak doet. Weinig studenten blijken uiteindelijk gelijk te krijgen van het College. De meeste zaken worden zelfs nog voor de hoorzitting ingetrokken of geschikt.

Meer informatie?

Wilt u inzicht in alle actuele taken en ontwikkelingen? Of wilt u de samenwerking binnen uw examencommissie verder versterken? Bekijk dan één van onze examencommissie cursussen.

Meer informatie

Bekijk ook

Heeft úw examencommissie een transparante positie?

Door: Irene Biemond, Teelen Kennismanagement In het recente rapport Verdere Versterking* van de Inspectie van het …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *