Kenniscentrum Toetsen en Examineren

Verdere versterking van examencommissies blijft nodig

Bron: Professioneel Begeleiden

Inspectie onderzocht functioneren examencommissies in hoger onderwijs

Examencommissies hebben de belangrijke taak om de kwaliteit van de toetsing te borgen. Zij staan garant voor de waarde van een diploma. In 2014 heeft de Inspectie van het Onderwijs onderzoek gedaan naar het functioneren van de examencommissies in het hoger onderwijs, onder de titel Verdere versterking. De conclusie luidt dat zij duidelijk beter functioneren dan enkele jaren geleden. Vooral in het hbo is er veel vooruitgang geboekt.

Tegelijkertijd constateert de inspectie dat bijna alle examencommissies nog in ontwikkeling zijn en dat op onderdelen verbetering nodig is (Inspectie van het Onderwijs, 2015). Dit artikel gaat achtereenvolgens in op de wettelijke opdracht van examencommissies, de opzet van het inspectieonderzoek, de huidige positie van de examencommissies in hun ontwikkelproces en de richtlijnen die examencommissies kunnen geven aan examinatoren. Tot slot worden enkele aanbevelingen gedaan.

Benieuwd naar het volledige artikel? Nu te downloaden via Professioneel Begeleiden. Lees verder

Ook interessant voor u:

Cursus Nieuwe taken van de examencommissie volgens de WHW
In deze cursus Examencommissie krijgt u een overzicht van alle wettelijke taken en actuele ontwikkelingen. Maar ook krijgt u handvatten aangereikt voor effectieve manieren waarop u deze taken kunt invullen.

Cursus Examencommissie: verdere versterking van uw samenwerking
Tijdens deze cursus Examencommissie gaan we in op (vaak kleine!) aanpassingen in de communicatie die een grote bijdrage kunnen leveren aan een effectief en onafhankelijk functionerende examencommissie.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar meer inhoudelijke artikelen? Ga naar ProfessioneelBegeleiden.nl.

Bekijk ook

Heeft úw examencommissie een transparante positie?

Door: Irene Biemond, Teelen Kennismanagement In het recente rapport Verdere Versterking* van de Inspectie van het …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *