Kenniscentrum Toetsen en Examineren

Tweede Kamer akkoord met verplichte rekentoets

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Ondanks felle tegenstand en kritiek van de oppositie heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met de verplichte rekentoets voor het voortgezet onderwijs en mbo. Dat hebben minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs met name te danken aan de PvdA. De partij besloot een dag voor het Kamerdebat over de rekentoets om in te stemmen met de invoering ervan. De minister en staatssecretaris zeggen er alle vertrouwen in de hebben dat de toets positieve effecten zal hebben op het rekenonderwijs in Nederland. Dit meldt het AD. 

De verplichte rekentoets is al langere tijd onderwerp van felle discussie. In de politiek maar ook in het onderwijsveld zelf. Veel tegenstanders zijn bang dat de toets te hoog gegrepen is voor leerlingen die jarenlang ondermaats rekenonderwijs hebben gehad. Door het verplichte karakter van de toets lopen leerlingen hun diploma mis als ze zakken voor het rekenexamen ook al scoren ze op alle andere vakken goed.

De invoering van de rekentoets is het antwoord van het ministerie van Onderwijs op de veelgehoorde klacht van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven dat het rekenniveau van jongeren te laag is. Het mbo en voortgezet onderwijs kreeg jaren geleden 500 miljoen euro om het rekenonderwijs op peil te brengen. Toen ontstond ook het plan voor de rekentoets. Met uitzondering van de SGP stemde de hele Kamer met het voorstel in.

Volgens staatssecretaris Dekker is het gros van de scholen aan de slag gegaan met het onderwijs in rekenen. Maar er zijn ook scholen die dat niet hebben gedaan. Dekker zoekt de tegenstand tegen de verplichte toets dan ook vooral in die hoek. Zij krijgen het nu benauwd, denkt Dekker.

De verplichte toets zal ook de scholen die nog geen werk hebben gemaakt van het rekenonderwijs aansporen tot verbetering, denken de voorstanders van de toets, de VVD, PvdA en PVV. Vanaf volgend jaar moeten alle leerlingen op de middelbare school en in het mbo het rekenexamen afleggen om hun diploma te kunnen halen. Leerlingen mogen drie keer herkansen en vooralsnog is een 4,5 is voldoende om te slagen voor de toets. In de jaren daarna zullen de eisen voor de toets verhoogd worden.

Bekijk ook

Goed beleid voor autistische studenten? Dit hoef je niet zelf te bedenken!

Veel mensen zien een stoornis in het autismespectrum als een beperking. Roy Houtkamp niet. Hij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *